Ileż to razy nagłe oberwanie chmury pokrzyżowało nam plany na pierwsze plenerowe spotkanie w stylu barbecue? Prawdziwi mistrzowie rusztu poradzą sobie z rozpaleniem nawet najbardziej wymagającego grilla w dosłownie każdych warunkach. Po co jednak komplikować sobie życie?
Grille gazowe dla każdego
Coraz większą popularnością cieszą się obecnie nowoczesne grille gazowe – zarówno wśród profesjonalistów, jak i amatorów.Wykonane ze stali szlachetnej, przystosowane są do każdych warunków atmosferycznych, dlatego z powodzeniem mogą spędzić większość roku na tarasie, a gdy nie są używane, wystarczy osłonić je specjalnym pokrowcem, który zapewni im niezbędną ochronę nawet wtedy, gdy temperatura na zewnątrz spada poniżej 10 stopni Celsjusza. Gazowe grille posiadają jedną podstawową zaletę – nie wymagają rozpalania węgla. Ponadto gazowe palniki, dzięki termometrowi umieszczonemu w pokrywie oraz analogowym gałkom służącym do regulacji ciepła, pozwalają na równomierne grzanie oraz całkowitą kontrolę nad temperaturą panującą pod pokrywą. Grille gazowe wyposażone są dodatkowo w funkcjonalne szafki, które mieszczą w sobie nie tylko butlę z gazem, lecz także liczne akcesoria niezbędne do pracy z rusztem, takie jak szczypce, noże czy szpikulce. Większość grillów ma na swoim wyposażeniu także obrotowy rożen, na którym przyrządzić można soczystego kurczaka, szynkę lub kebab.
Niektóre modele posiadają dodatkowy palnik z boku, tak zwaną kuchenkę, która służy do przyrządzania potraw na patelni lub w garnku. Najważniejszym jednak elementem każdego grilla jest ruszt żeliwny, który zapobiega przywieraniu potraw do jego powierzchni. Ze względu na swoją specyfikację tego typu sprzęt dedykowany jest głównie lokalom gastronomicznym – zwłaszcza tym zajmującym się organizacją imprez masowych, jednak świetnie sprawdzi się również jako wyposażenie każdego domu z tarasem lub ogrodem. Z porządnym grillem gazowym każdy amator może poczuć się jak prawdziwy szef kuchni i wejść na nowy poziom wtajemniczenia kulinarnego. Dodatkową zaletą grillów gazowych jest ich wyjątkowo wygodna eksploatacja – odpowiednie uchwyty oraz kółka zapewniają im pełną mobilność.
Nawet czyszczenie grilla nigdy nie było tak proste, jak dziś – system odprowadzania tłuszczu kapiącego podczas pieczenia pozwala na gromadzenie go w jednym miejscu i skuteczne usuwanie jego nadmiaru, a specjalne szczotki służą do usuwania zabrudzeń powstałych podczas użytkowania. Grille gazowe dostępne są w wielu rozmiarach i kształtach, dlatego z powodzeniem sprostają oczekiwaniom każdego z nas.