Kamień osadzający się w czajnikach, na powierzchni kranów oraz w kabinach prysznicowych świadczy o twardości wody. Problem ten panuje w całej Polsce, dlatego aby sobie z tym poradzić wykorzystuje się domowe sposoby na usunięcie białego osadu. Jednak są to doraźne działania, które jedynie zmniejszają jego ilość, zamiast całkowicie zniwelować problem. W celu pozbycia się kamienia powstały filtry, które mają za zadanie zmiękczać wodę.
Zmiękczające filtry — czy warto z nich korzystać?
Zasada działania zmiękczaczy do wody opiera się na wymianie jonowej. Jest to podstawowe i jedyne skuteczne rozwiązanie, które ma wyeliminować nieprzyjemny osad. Proces ten odbywa się za pomocą kationowej żywicy regenerowanej chlorkiem sodu. Wykorzystuje się tutaj dwa rodzaje żywic: monosferyczne oraz polisferyczne. Różnią się one wielkością ziaren. Proces zmiękczania wody przebiega wieloetapowo. Pierwszy to właśnie zmiękczanie, drugi — wytworzenie solanki do regeneracji, trzeci — wolne solankowanie żywicy. Na początek należy przetransportować jony z płynu do ziaren żywicy. Odbywa się to przez przepływ wody do kolumny filtracyjnej, która jest wypełniona żywicą kationową. Wymiana jonów następuje na powierzchni ziaren. Stwardniała woda oddaje kationy wapniowe i magnezowe, nabiera zaś jonów sodu. Zmiękczona woda jest transportowana do instalacji. Po wykorzystaniu całej żywicy zmiękczacz przechodzi w stan regeneracji. Polega to na ponownym uzupełnieniu żywicy i odprowadzeniu jonów z już przepłuczonej wody.
Sposoby, takie jak gotowanie mieszanki octu i wody w czajniku, czy chemiczne produkty do likwidacji kamienia to tylko działania doraźne. Najlepszym stałym rozwiązaniem są zmiękczające filtry do wody, z których korzysta się głównie w gospodarstwach domowych. Zamontowanie tego mechanizmu gwarantuje w stu procentach miękką i bezpieczną wodę kranową, która od razu jest zdatna do picia bez uprzedniego przegotowania. Szczególnie dla rodzin jest to ważna kwestia, ponieważ małe dzieci potrafią się zatruć od nadmiaru wody prosto z kranu. Mimo tego, że woda filtrowana ma mniej minerałów, jest lepsza od tej kranowej. Tutaj warto zwrócić uwagę na smak. Po prawidłowym procesie filtracji woda nie ma słonego posmaku. Gdy się on pojawi należy wymienić filtr, ponieważ jest to pierwszy sygnał, który mówi o uszkodzeniach lub nieodpowiedniej eksploatacji.
Dużo się mówi o kamieniu z wody kranowej, natomiast mało o sposobach przeciwdziałających temu zjawisku. Jednak w coraz większej liczbie nowo wybudowanych mieszkań montuje się filtry zmiękczające wodę. Jest to jedyna i słuszna metoda, by zlikwidować twardą wodę. Dla bezpieczeństwa i komfortu picia kranówki warto zaopatrzyć się chociażby w butelki lub dzbanki, które działają podobnie, jak profesjonalne filtry zmiękczające.